El debat sobre indult sí o indult no als presos del procés sobiranista a Catalunya porta diversos mesos sobre la taula i són diversos els defensors i detractors d’aquesta possibilitat.

Amb aquest panorama, diversos experts sostenen que és possible que el president del Govern concedeixi l’indult a la cúpula sobiranista que ja es troba a la presó si el Tribunal Suprem els condemnés com a responsables de dirigir el procés independentista.

En paral·lel, des PP i Ciutadans pressionen Sánchez perquè es pronunciï sobre aquesta mesura i digui clarament si està en els seus plans l’indult o no.

El Govern centralno renega de l’ús de l’indult, però tampoc s’ha mostrat clar. Aquesta mesura podria donar-se en qüestió de mesos i fins i tot pot allargar-se fins a un any. Pedro Sánchez podria acollir-se a una excepció de la norma sense haver d’esperar a la sentència del Suprem.

La figura de l’indult figura a la Constitució del 1978 com un dret de gràcia, i és hereva d’una llei de 1870, una època en la qual els conats de rebel·lió eren freqüents, que destacava queden exclosos “els que no hagin estat encara condemnats per sentència ferma”.